Είναι γεγονός. Οι ηλεκτρικές σκούπες είναι ένα από τα πιο μισητά αντικείμενα μέσα στο σπίτι που τα βλέπει με μισό μάτι ο σκύλος σας. Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, όπως εγώ που συνεχίζω να κοιμάμαι ήσυχη όταν βάζει την ηλεκτρική σκούπα η σκυλομαμά μου, ακόμα κι όταν έρχεται ακριβώς δίπλα μου. Αλλά ας μην μιλήσουμε για εξαιρέσεις.
Μήπως ο δικός σας σκύλος μόλις δει να βγάζετε την ηλεκτρική σκούπα από την αποθήκη, τρέχε να κρυφτεί σε άλλο δωμάτιο; Ή μήπως είναι από αυτούς που μόλις την δουν, και ειδικά όταν αυτή είναι σε λειτουργία και κάνει τον γνωστό θόρυβο, της γαβγίζουν σαν τρελοί;
Δεν θέλω να σας απογοητεύσω, φίλοι μου, αλλά τα σκυλιά σας σιχαίνονται την ηλεκτρική σας σκούπα, την μισούν και την βλέπουν σαν εχθρό.
Ποιος είναι ο λόγος, όμως, που μισούν οι σκύλοι τις ηλεκτρικές σκούπες;
Οι ηλεκτρικές σκούπες έχουν δυνατό ήχο (φανταστείτε πόσο περισσότερο δυνατά ακούγονται στα αυτιά ενός σκύλου), έχουν μια περίεργη μυρωδιά (που εσείς μπορεί να μην την μυρίζετε αλλά η μύτη του σκύλου πιάνει πολλά) και είναι μεγάλα κινούμενα αντικείμενα μέσα στο σπίτι που για έναν σκύλο αυτό είναι τρομακτικό. Για φανταστείτε, να βλέπατε την πολυθρόνα να περιφέρετε μόνη της μέσα στο σπίτι. Δεν θα τρομάζατε; Δεν είναι ένα ζωντανό πλάσμα. Είναι ένα αντικείμενο. Κι αυτό το γνωρίζει ένας σκύλος και δεν μπορεί να το καταλάβει πώς κινείται αυτό το αντικείμενο ενώ άλλα όχι.
Τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε το σκυλί σας να φοβάται ή να γαβγίζει στην ηλεκτρική σκούπα
Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι το γάβγισμα είναι μια αντίδραση φόβου, όπως ακριβώς και στην περίπτωση που τρέξει να κρυφτεί. Κι όχι επιθετικότητα.
- Στην αρχή, τοποθετήστε την ηλεκτρική σκούπα στην μέση του δωματίου σε απόσταση από τον σκύλο για να νιώθει άνετος και ότι δεν απειλείται από αυτήν. Δεν την ενεργοποιείτε. Δεν την βάζετε να δουλέψει, δηλαδή. Την έχετε κλειστή. Δώστε του μια λιχουδιά αν δεν αντιδράσει.
- Μετακινήστε αργά τη σκούπα μπρος-πίσω, ενώ την έχετε ακόμα αποσυνδεδεμένη. Δώστε στον σκύλο σας άλλη μια λιχουδιά αν και πάλι δεν αντιδράσει.
- Αφού δείτε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είναι καλά και ήρεμος, παίρνετε την ηλεκτρική σκούπα, πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο μακριά από τον σκύλο και τότε την βάζετε να δουλέψει.
- Όσο δουλεύει η σκούπα στο άλλο δωμάτιο, εσείς επιστρέψτε στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ο σκύλος σας κι επιβραβεύστε τον με χάδια, γλυκά λόγια και λιχουδιές και μετά πηγαίνετε ξανά στο δωμάτιο με την αναμμένη ηλεκτρική σκούπα.
- Μετά από λίγα λεπτά, επαναλάβετε το βήμα 4, μόνο που αυτή τη φορά φεύγοντας ρίξτε λιχουδιές στο πάτωμα πίσω σας όσο απομακρύνεστε από τον σκύλο και πλησιάζετε το άλλο δωμάτιο με την αναμμένη σκούπα.
- Εάν δείτε τον σκύλο σας να μαζεύει τα αυτιά του, να έχει την ουρά του κάτω από τα σκέλια ή να έχει άλλες αντιδράσεις που δηλώνουν φόβο, τότε μην επιμένετε. Αφήστε τον στο δωμάτιο που αισθάνεται ασφαλής.
- Αφήστε τον για μία μέρα και επαναλάβετε όλα τα παραπάνω την επόμενη. Αν και πάλι ο σκύλος σας στο τελευταίο βήμα αντιδρά, τότε μην τον πιέσετε άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή πρόταση θα ήταν να αγοράσετε μια αθόρυβη ηλεκτρική σκούπα γιατί αυτό που τον τρομάζει περισσότερο απ’ όλα είναι ο θόρυβος και μετά η κίνηση.
- Ένας άλλος τρόπος είναι να τον κάνετε να συνηθίσει τους μεγάλους θορύβους. Μπορείτε να βάλετε στον υπολογιστή να ακούει στην αρχή σιγανά τον θόρυβο ηλεκτρικής σκούπας και κάθε μέρα που περνά να αυξάνετε κάπως την ένταση, ώσπου στο τέλος θα αφήσετε να παίζει ο υπολογιστής και θα βάζετε να δουλέψει και η σκούπα ταυτόχρονα και μετά από λίγα λεπτά κλείστε τον υπολογιστή για να ακούγεται μόνο η σκούπα.
Γι’ αυτό καλό είναι όσο είναι κουτάβια να τα μαθαίνουμε να ανέχονται τον θόρυβο για να αποφεύγονται στο μέλλον οι φοβικές συμπεριφορές. Και γι’ αυτόν τον λόγο, τα βάζουμε να συνηθίσουν τους δυνατούς θορύβους (ακόμα κι όταν κοιμούνται) όπως για παράδειγμα να ρίχνουμε τα κλειδιά κάτω, να χτυπάμε τα καπάκια στις κατσαρόλες ή να ρίχνουμε κάτω ένα μεταλλικό αντικείμενο όπως ένα ταψί.